Klaar voor de Lente!

De vogeltjes beginnen te fluiten en de dagen worden weer langer: de lente staat voor de deur! Het is het perfecte moment om de groene vingers weer uit de mouwen te steken en de tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

Snoeien is een belangrijke klus die je in de lente kunt aanpakken. Geef je struiken en bomen een opknapbeurt zodat ze weer mooi en gezond kunnen groeien. Vergeet niet om de snoeischaar goed te desinfecteren, zodat je geen ziektes verspreidt.

Zomerbollen zijn een kleurrijke toevoeging aan je tuin en kun je nu planten. Ga voor dahlias, gladiolen of lelies en geniet van hun prachtige bloemen tijdens de warmere maanden.

Het gazon heeft ook wat aandacht nodig in de lente. Maai het gras kort en verwijder dode bladeren en takken. Op kale plekken kun je eventueel graszaad aanbrengen voor een vol en groen gazon.

Vaste tuinplanten zijn de ruggengraat van je tuin en kunnen jarenlang plezier geven. Denk aan bloeiende planten zoals de klokjesbloem, ridderspoor of vrouwenmantel. Of ga voor groenblijvende planten zoals de hosta of duizendblad.

En vergeet ook je moestuin niet! Begin met het zaaien van groenten zoals sla, spinazie en radijsjes. Zo kun je binnenkort genieten van verse en gezonde groenten uit eigen tuin.

Dus, pak die tuinhandschoenen erbij en maak je klaar voor de lente! Er is geen betere tijd om je tuin te laten stralen.

_______________________________________________ZOMERBOLLEN_______________________________________________

De zomer in mijn bol!

 

Met het planten van zomerbollen voeg je in een handomdraai kleur en vitaliteit toe aan je tuin! Zomerbollen zijn gemakkelijk te planten en bloeien van de late lente tot de vroege herfst. Of je nu op zoek bent naar een mix van levendige kleuren of subtiele pasteltinten, er is een zomerbol voor elke smaak. 

 

Heb je geen idee waar je moet beginnen? Wat dacht je bijvoorbeeld van bloembollen in een bepaalde kleurtint of juist een bonte mix? Verschillende hoogtes doen het ook altijd goed bij elkaar en planten in groepjes geeft een mooi effect! Enkele voorbeelden van zomerbollen die wij erg mooi vinden zijn bijvoorbeeld de Gladiool, Dahlia, Anemoon, Ranonkel, Lelie, Zantedeschia (Calla), Begonia, Freesia, Crocosmia, Amaryllis, Tigridia, Allium, Kniphofia (Vuurpijl), Ornithogalum, Galtonia, Oxalis (Klaverzuring), Lilium longiflorum (Oosterse lelie) of Hyacinten! (blauwe druifjes)

 

Plant ze in bloembedden, borders of bloempotten om je tuin een levendige uitstraling te geven. Bovendien zijn zomerbollen niet alleen mooi om naar te kijken, ze trekken ook vlinders, bijen en andere belangrijke bestuivers aan, wat bijdraagt aan een gezonde ecologische tuin. Met zomerbollen in je tuin ben je verzekerd van een prachtig schouwspel van kleur en leven gedurende de hele zomer!

De mooiste bollen...

 

1. Dahlia


De Dahlia is de koningin van de zomerbollen en is verkrijgbaar in vele kleuren en vormen. Van grote enkelvoudige bloemen tot kleine pompon vormen, deze bloem biedt veel variatie. Plant ze in de volle zon voor de beste resultaten en geniet van de kleurrijke bloemen de hele zomer lang.


2. Gladiool


De gladiool is een opvallende zomerbol met spikes van prachtige bloemen in vele kleuren. Deze bollen zijn gemakkelijk te planten en te verzorgen en doen het goed in de volle zon. Gebruik ze in borders of als snijbloem voor een kleurrijke toevoeging aan uw tuin.
 

3. Anemoon


De anemoon is een charmante zomerbol die zorgt voor een vrolijke noot in je tuin. De bloemen hebben delicate blaadjes in zachte pasteltinten, en bloeien in de vroege zomer. Plant ze in de buurt van een terras of wandelpad waar je er volop van kunt genieten.
 

4. Lupine


De lupine is een prachtige zomerbol die bekend staat om haar lange, kleurrijke bloemtrossen in tinten van blauw, roze, geel en wit. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar trekken ook vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan een gezonde ecologische tuin.

 

5.Scadoxus


De scadoxus is een bijzondere zomerbol met exotische bloemen in een levendige oranje rode kleur. Deze bloemen verschijnen in de late lente en blijven bloeien tot in de vroege zomer. Ze zijn perfect voor het toevoegen van een kleuraccent aan je tuin of als snijbloem voor in huis.

 

_________________________________________________SNOEIEN_________________________________________________

Snoeien stap voor stap

Maart is een drukke maand in de tuin, want er moet veel gesnoeid worden om de planten voor te bereiden op de lente en zomer. Het snoeien van planten kan echter lastig zijn, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Daarom hebben we hier stap voor stap snoeitips voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: Bekijk de plant

Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om de plant goed te bekijken. Kijk of er dode, beschadigde of zieke takken zijn die gesnoeid moeten worden. Let ook op of de plant te groot is geworden en of er takken zijn die in de weg zitten of elkaar kruisen.

Stap 2: Kies het juiste moment

Het is belangrijk om de plant op het juiste moment te snoeien. Sommige planten moeten bijvoorbeeld in het voorjaar worden gesnoeid, terwijl andere planten beter in de zomer of herfst kunnen worden gesnoeid. Kijk dus goed wanneer de plant gesnoeid moet worden.

Stap 3: Gebruik het juiste gereedschap

Om goed te kunnen snoeien, is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld een scherpe snoeischaar, een takkenschaar of een snoeizaag, afhankelijk van de dikte van de takken.

Stap 4: Begin met snoeien

Nu kun je beginnen met snoeien. Begin met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Knip deze takken zo dicht mogelijk bij de stam af. Vervolgens kun je takken verwijderen die in de weg zitten of elkaar kruisen. Snoei deze takken ook zo dicht mogelijk bij de stam af.

Stap 5: Let op de vorm van de plant

Bij het snoeien is het belangrijk om ook op de vorm van de plant te letten. Snoei bijvoorbeeld niet te veel van de bovenkant van de plant af, anders kan deze lelijk worden. Probeer de natuurlijke vorm van de plant zoveel mogelijk te behouden.

Stap 6: Ruim op

Als je klaar bent met snoeien, is het belangrijk om de tuin op te ruimen. Verwijder alle takken en bladeren die op de grond liggen. Dit voorkomt dat er schimmels en bacteriën ontstaan en het ziet er natuurlijk netter uit.

Met deze stap voor stap snoeitips kun je je tuin in maart weer helemaal klaarmaken voor de lente en zomer. Vergeet niet om tussendoor regelmatig te pauzeren en te genieten van je tuinwerk!

Welke tuinplanten snoeien we in maart?

In maart is het snoeien van sommige tuinplanten een goed idee om ervoor te zorgen dat ze in topvorm blijven en optimaal kunnen groeien. Een algemene regel is dat je planten die in de zomer bloeien, in het voorjaar moet snoeien. Hierdoor kunnen ze nieuwe scheuten ontwikkelen en zich klaarmaken voor een mooie bloei in de zomer. Een aantal voorbeelden van tuinplanten die je in maart kunt snoeien zijn:

1. Rozen:
Snoei de takken terug tot ongeveer 15 cm boven de grond. Dit zorgt ervoor dat ze nieuwe, gezonde scheuten ontwikkelen.


2. Lavendel:
Snoei de planten tot net boven het oude hout, ongeveer 5 cm boven de grond. Hierdoor blijft de plant compact en voorkom je dat hij uit elkaar valt.
 

3. Hortensia's:
Snoei alleen de dode en beschadigde takken weg. Let op dat je niet snoeit in de takken die nog knoppen hebben, anders snoei je de bloei weg.

 

4. Buddleja (vlinderstruik):
Snoei de plant tot ongeveer 30 cm boven de grond. Dit zorgt ervoor dat de struik nieuwe scheuten ontwikkelt en mooi vol blijft.

 

5. Clematis:
Snoei de plant tot ongeveer 30 cm boven de grond. Hierdoor ontwikkelt de plant zich beter en krijg je een mooie bloei.

 

6. Fruitbomen:
Snoei de bomen zodat ze een open structuur hebben en er voldoende licht en lucht bij de vruchten kan komen. Verwijder ook alle dode takken en takken die naar binnen groeien.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle planten gesnoeid hoeven te worden en dat elke plant zijn eigen snoeitijd en -methode heeft. Lees daarom altijd goed de instructies en informatie die bij de plant geleverd worden of zoek het op voordat je gaat snoeien. Op deze manier voorkom je dat je de plant beschadigt en kun je optimaal genieten van een prachtige tuin.

_________________________________________________MOESTUIN_________________________________________________

De moestuin in maart

Het is weer maart en dat betekent dat alle zaden weer staan te trappelen omdat ze aan de bak mogen! Klaar om geplant en verzorgd te worden en uit te groeien tot heerlijke verse groenten, kruiden en fruit!

1. Moestuinplan

Het is verstandig om goed na te denken wat u naast elkaar plant. Sommige soorten gaan namelijk prima samen (denk aan tijm en rucola), maar andere soorten zijn niet van die beste vrienden (bijvoorbeeld bonen en venkel). Bij ons in het tuincentrum kunnen wij u hier alles over vertellen!

2. Planten

Wees niet te enthousiast met de zaadjes, want veel planten dicht op elkaar, groeien lastig uit tot grote en gezonde planten. Sommigen verdelen de zaadjes zelfs in twee rondes. Als tijdens de eerste zaai en groei ronde wat afvalt, dan is er nog een tweede poging met het restant van de zaden. Door wat extra hulp van een gespannen draad of stok op de aarde kunt u zaaien in mooie strakke lijnen.

3. Water

Zaadjes mogen meer water dan u misschien denkt. Die kracht kunnen ze goed gebruiken tijdens het kiemen en groeien, dus jonge plantjes mogen zeker drie eetlepels water per keer. Laat ze vooral niet uitdrogen! 

Wat kunt u doen in maart?

1. Zaaien maar!

U mag starten met zaaien in de volle grond! Niet alles natuurlijk! Hieronder hebben we een mooi overzicht voor u klaar staan.

Deze zaden zaait u gelijk buiten:

U mag binnen aan de slag met het volgende lijstje:

2. Alle knoflooktenen verzamelen! 

Deze mogen alvast lekker de grond in! Ze vragen niet veel aandacht, op wat water en een zonnig, onkruidvrij plekje na. Plaats ze met het puntje omhoog en op minimaal 10 cm afstand van elkaar, op ongeveer 6 cm diep. Wist u dat knoflook goed is om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen?

3. Fruitfeest!

De fruitbomen en bessenstruiken mogen ook in de tuin gezet worden. Nu planten betekent later in het jaar plukken! Dat is natuurlijk het allerleukste! Appeltjes uit eigen tuin, druiven plukken langs de schutting en aardbeitjes of bramen voor in het toetje? U haalt het gewoon uit eigen tuin. 

Zoekt u nog andere benodigdheden voor uw moestuin, zoals kweekpotjes, plantenlabels, stekpotten of bamboestokken? Bij ons bent u aan het juiste adres! Ons ervaren personeel adviseert u graag!

De moestuin in april

Het is alweer april en dat betekent dat we de volgende stappen kunnen gaan zetten in de moestuin! Ga er even lekker voor zitten, kopje thee erbij en inspiratie opdoen.

1. Zaaien maar!

De volgende selectie aan zaadjes staan paraat om gezaaid te worden. Deze kleine vrienden mogen gelijk buiten onder de grond:

De kanjers uit het lijstje hieronder doen het wat rustiger aan en worden het liefst eerst binnen geplant:

2. Oogsten?

Jazeker! Een goede voorbereiding, daar worden vroeg de vruchten (en groenten) van geplukt! De onderstaande rakkers kunnen al klaar zijn voor de volgende stap: de keuken.

3. Handig om te weten

  • Vergeet u niet om het kroost buiten af te dekken? Voor u het weet hebben de vogels hun buikje vol en kunt u overnieuw beginnen. Dat zou zonde zijn. 
  • Let op het onkruid wat als worteltjes (figuurlijk uiteraard) de grond uitschiet! Probeer de moestuin netjes te houden om de groei van de plantjes te bevorderen.
  • Bijen en vlinders zijn goed voor de biodiversiteit in de tuin. Door vinder-vriendelijke planten te plaatsen of een insectenhotel aan te schaffen, hebben ze het in uw tuin nóg meer naar hun zin!
  • Voor slakken is het natuurlijk verboden toegang in de moestuin. Een natuurlijke bestrijder zijn bijvoorbeeld aaltjes. Bij ons in het tuincentrum hebben we verschillende oplossingen, dus vraag ons gerust naar de mogelijkheden!

Snel in de pan!

Bent u op zoek naar snel resultaat? Dan staan de courgette en pompoen tot uw dienst! Deze twee krachtpatsers groeien enorm snel, dus zet ze in potgrond om ze voldoende voeding te geven.

1. Courgette

Wist u dat u in 90 tot 120 dagen al een volgroeide courgette kunt hebben? Dat schiet lekker op! Dat betekent binnen zaaien in april en vanaf eind mei verhuizen ze naar buiten. Zet u ze wel lekker in het zonnetje?

2. Pompoen

De zaadjes van de pompoen mogen in april en mei binnen geplant worden. Zet u het puntje naar boven? Dit team verhuist in juni of juli naar buiten en mag van augustus tot en met oktober geoogst worden voor een heerlijke pan soep!

Bent u op zoek naar groentezaden, verse kruiden, fruitstruiken of handige moestuin accessoires? Kom dan gerust eens bij ons langs. Ons ervaren team vertelt u er graag over!

_________________________________________________GAZON_________________________________________________

Tijd voor het gazon

Maart is een belangrijke maand voor het gazon omdat het de start van het groeiseizoen markeert. Het is tijd om het gazon op te knappen na de winter en het klaar te maken voor de lente en zomer. Hier zijn enkele tips over wat je kunt doen aan het gazon in maart:

Stap 1: Maaien

Begin met het maaien van het gazon, maar niet te kort. Laat het gras op een hoogte van ongeveer 5 centimeter staan. Dit zal helpen om de wortels te versterken en het gras gezond te houden.

Stap 2: Verticuteren

Verticuteer het gazon om mos, dood gras en andere ongewenste materialen te verwijderen. Dit zal helpen om de luchtcirculatie te verbeteren en de gezondheid van het gras te verbeteren.

Stap 3: Bemesten

Breng een organische meststof aan op het gazon om de groei te stimuleren en de kleur te verbeteren. Zorg ervoor dat je een meststof gebruikt die geschikt is voor het type gras dat je hebt.

Stap 4: Kale plekken opvullen

Gebruik graszaad om eventuele kale plekken op te vullen. Dit zal helpen om een ​​dicht en gezond gazon te creëren.

Stap 5: Besproeien

Houd het gazon vochtig door het regelmatig te besproeien, vooral als het niet genoeg regen krijgt.

Stap 6: Randen bijwerken

Tot slot, werk de randen bij om een ​​mooie, strakke uitstraling te creëren. Gebruik een rand trimmer of een schop om de randen te snijden en de vorm van het gazon te definiëren.

Met deze eenvoudige tips kun je je gazon in topconditie houden en ervoor zorgen dat het er mooi en gezond uitziet gedurende het hele groeiseizoen.

Workout voor je gazon | ECOstyle

Bezoek ons voor al je lente vragen!