Als er één vijverplant is met prachtige, kleurrijke bloemen, dan is het de waterlelie wel! Wie kent ze niet? De drijvende planten met en hier en daar een knalroze of fel rode waterlelie, zijn leefplaatsen voor veel diertjes in jouw vijver. Tijdens de zomer én zelfs in de herfst kun je genieten van waterlelie bloemen met heerlijke, zoete geuren. Waterlelies zijn bijzondere planten voor in jouw vijver, maar wist jij dit al over deze waterplanten?
Waarom zijn waterlelies nuttig?
Allereerst zien waterlelies er natuurlijk mooi uit, maar daarnaast zijn ze ook nog eens hartstikke nuttig in een vijver. Dat heeft te maken met de voedingsstoffen die waterlelies verbruiken die er anders voor zouden zorgen dat er vervelende algen in je vijver terecht komen. Algen? Dat wil je als vijver liefhebber natuurlijk niet!
Daarnaast zorgen de bladeren van de waterlelie voor een schuilplaats voor de vissen én de schaduw van deze bladeren zorgt er ook voor dat het water niet te warm wordt tijdens die warme dagen die we inmiddels wel kennen hier in Nederland. Wist je overigens dat waterlelies zuurstof produceren en dit afgeven aan de atmosfeer langs de bovenkant van de bladeren? Dat is super bijzonder, want de meeste landplanten geven dit namelijk via de onderkant van de bladeren af.
Waterlelies houden van: de zon!
Waterlelies moeten op een zonnige plek staan in jouw vijver. Ze zijn dol op veel licht en warmte! Je zult dan ook zien dat in periodes met meer bewolking en koeler weer de bloei afneemt. Over het algemeen wordt bij waterplanten aangeraden dat ze zo’n 5 uur in direct licht staan. Voor waterlelies raden we aan dat ze 6 tot 8 uur in het licht staan. Heb je hier vragen over? Bezoek dan ons tuincentrum in Houten! Onze medewerkers beantwoorden al jouw vragen!
Waterlelies veranderen van kleur
Waterlelies zijn er in veel kleuren. Denk dan bijvoorbeeld aan:
- Witte waterlelies
- Roze waterlelies
- Rode waterlelies
- Gele waterlelies
- Oranje waterlelies
Wat de waterlelie zo bijzonder maakt, is dat ze elke dag dat ze bloeien veranderen van kleur (met uitzondering van de witte waterlelies). Bijzonder toch? Elke dag kun je er dus naar uitkijken welke kleur de waterlelie die dag heeft.
Nog een aantal waterlelie weetjes…
- De oudste bloeiende planten op deze planeet zijn waterlelies. Super bijzonder dus wanneer jij deze in de vijver hebt!
- Bij zonsondergang gaan de bloemen van een grote waterlelie open en bij zonsopkomst sluiten de bloemen zich en verstoppen ze zich een beetje in het water.
- Bij witte waterlelies zijn de bloemen en bladeren bedekt met een stof die het vuil afstoot. Zo worden ze nooit vies en blijven ze mooi wit!
- Er zijn maar liefst 50 soorten waterlelies. Welke is jouw favoriet?
We kunnen wel zeggen dat een waterlelie onmisbaar is in elke vijver. Het zijn bijzondere waterplanten die zorgen voor wat kleur in jouw vijver. Wil je ook graag waterlelies in de vijver? Bezoek dan Tuincentrum De Schouw en bekijk ons assortiment. Heb je vragen? Geen probleem! Onze medewerkers helpen je graag verder!